Meest gestelde vragen over PPS Carbon farming;
Welke partners werken in PPS Carbon farming?
Dit zijn Wageningen Environmental Research, Agrifirm, CLM, LBI, Friesland Campina, COSUN, en Rabobank.
Wat doet de EU met carbon farming?
Zie in de link.
Waar staat Carbon Removal Certification Framework voor?
Het Europese Carbon Removal Certification Framework kan vrij vertaald worden als: "Kader voor Certificering van Koolstofverwijdering" of "CRCF" afgekort. Het is een kader dat is opgesteld door de EU waarbij door middel van koolstoflandbouw, landbouwers en bosbouwers te belonen voor de toepassing van klimaatvriendelijke praktijken die koolstofvastlegging en -opslag in bossen en bodems bevorderen, of die de uitstoot van broeikasgassen uit de bodem verminderen. Dit kan door te kijken naar zaken zoals:
- 'Carbon Farming'; maatregelen op boerderijen toepassen, die bijdragen aan het vastleggen van koolstof in de bodem, zoals het herstellen van bossen en bodems en het vermijden van emissies, het vernatten van veengebieden, efficiënter gebruik maken van meststoffen, en andere innovatieve landbouwpraktijken;
- Industriële koolstofafvang, zoals bio-energie of directe koolstofdioxideafvang met koolstofafvang en -opslag;
- Het binden van koolstof in langdurige producten en materialen, zoals op hout gebaseerde bouwmaterialen of biochar.
Het voorstel voor dit framework is hier te vinden (in het Engels).
Wat is de CSRD-richtlijn?
De CSRD-richtlijn ("Corporate Sustainability Reporting Directive") is een Europese regelgeving die bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. De CSRD beoogt transparantie te vergroten en gestandaardiseerde informatie te bieden over milieu-, sociale en governance- aspecten, zodat investeerders en andere stakeholders beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
Onder de CSRD moeten bedrijven rapporteren over hun impact op milieu, werknemers, mensenrechten en anti-corruptiebeleid. De richtlijn geldt voor grote ondernemingen en beursgenoteerde bedrijven, inclusief middelgrote bedrijven, en wordt geleidelijk vanaf 2024 ingevoerd.
Door deze regelgeving moeten bedrijven bovengenoemde informatie openbaar maken volgens strikte normen, zoals de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), wat bijdraagt aan betere vergelijkbaarheid en betrouwbaarheid van duurzaamheidsrapporten binnen de EU.
Staat uw vraag er niet bij? Gebruik aub het contact formulier om uw vraag naar ons door te sturen.